Lammstek i lergryta

Lammstek i lergryta

0 26

Det har länge legat ett recept här hemma på lammstek, och nu va det dags att testa det här. Jag har aldrig tillagat lamm, mest för rädslan för att det ska smaka kofta. I receptet så står det inte att man ska använda lergryta men det gjorde jag och det gör nog vare sig till eller från.

Ingredienser (6 personer)

  • Lammstek med ben, cirka 2,5 kg
  • 1 apelsin
  • 1 citron
  • 4 vitlöksklyftor
  • 10 kvistar färsk timjan
  • 1 kvist rosmarin
  • 1 kanelstång
  • 4 lagerblad
  • 5 dl olivolja
  • salt och peppar
  1.  Sätt ugnen på 125 grader
  2. Skölj och skrubba apelsinen och citronen. Riv av skalet utan att få med det vita.Skala och pressa, eller hacka vitlöksklyftorna. Hacka örterna. Grovkrossa kanelstången och lagerblad. Blada detta med 1 tsk salt och 1-2 tsk svartpeppar.
  3. Gnid in köttet med blandningen. (Jag lät nätet vara kvar)
  4. Lägg köttet trångt i en ungsform med höga kanter. Häll på olivolja så att det täcker halva köttet. Formen ska du kunna täcka med locka alternativt folie.
  5. Ställ in i ugnen i 5 timmar. Vänd köttet efter halva tiden. Låt köttet stå framme en stund innan dy lyfter på locket.

Till det här serverade vi klyftpotatis och en Rosmarinssås. Det receptet är här: :-)

Ingredienser (6 personer)

  • 2-3 schalottenlökar
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1 msk tomatpure
  • 1 tsk blandade örter
  • 1 dl torrt vin
  • 4 msk kalvfond
  • ½ dl vatten
  • 3 dl grädde
  • 1 dl creme fraiche
  • 1 tsk balsamvinäger
  1. Hacka/riv löken och stek i smör tills det blir mjukt.
  2. Blanda i resten och låt koka i 30 minuter.

Frågan är om det hade gått att ha lammsteken i vatten i grytan istället för olja, någon som vet det? Är det något speciellt med just olivolja till lamm? Det blev gott, men inte gudomligt….

1

Liknande inlägg

0 36

0 6

Inga kommentarer

Lämna en kommentar